Het Friese paard is een inlands raspaard. Zijn wortels gaan ver terug in de tijd. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en tegenwoordig vertoont het nog steeds duidelijke overeenkomsten met zijn verre voorouders.

Het Friese paard werd waarschijnlijk al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt. Uit oude bronnen blijkt dat het paard al gebruikt werd door de Romeinen, die het paard zeer waardeerde! Ze namen de Fries mee als oorlogspaard, tijdens de veldtocht naar Engeland. In de Middeleeuwen werd de Fries vooral als krijgspaard gebruikt. Tijdens de Tachtigjarige oorlog leverden kruisingen met Spaanse paarden, voornamelijk Andalusiers een actief en lichter paard op. In de negentiende eeuw werd de drafsport populair en fokkers probeerden de al hoog grijpende draf te verbeteren door te kruisen met dravers. Daardoor werd de Fries nog lichter van bouw en minder geschikt voor het Boerenwerk. In de jaren zestig werd het Friese paard met uitsterven bedreigd. Slechts 1000 paarden stonden nog ingeschreven in de registers van het stamboek. Dankzij enkele fokkers die het Friese paard wilden behouden, is er niet gekruist met andere paardenrassen en beschikken we nu nog over een zuiver Fries paard. In 2003 waren er zelfs weer 40.000 paarden ingeschreven in het stamboek. 

 

 

Tegenwoordig is de Europeesche Arabo Friezen vereniging (EAFV) bezig een klein deel Arabisch volbloed in het Friese paard terug te fokken. Hierdoor willen ze deze paarden meer geschikt maken voor de sport. Ze zouden een beter uithoudingsvermogen hebben en wat leniger in de beweging kunnen zijn. Arabo Friezen worden nog niet opgenomen in het Friesch Paarden Stamboek (FPS). Een Arabo Fries is dus niet zomaar een Fries die gekruist is met een Arabier maar een uitgebalanceerd "fokproduct".

Kenmerken:

Het Friese paard is: 

- Een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding.

-Het lichaam is compact en sterk.

-Haren: De manen zijn lang, vol en golvend, evenals de staart.

-Hoofd: De Fries heeft een fijn hoofd met korte, spitse en  beweeglijke oren.                                 

 - Hals: Hoge hals aanzet, lang.                               

- Schouders: De schouders zijn krachtig ontwikkeld.                       

-  Benen: Tamelijk kort, maar stevig, lang behaard en met een vetlok.

- Kleur: Een Fries is vrijwel altijd zonder aftekeningen.Aftekeningen zijn dan ook verboden, hoewel een klein kolletje een enkele keer door de vingers wordt gezien. Een enkele keer komt er een zeer zeldzame bruine variant voor.

-Schofthoogte: Tussen 1,55 m (voor opname in het stamboek) en 1,70 m.

 

Gebruik

Bekend zijn de Friezen vooral van de shownummerrubrieken, waarin ze

voor de Friese Sjees lopen en gereden worden door boeren en boerinnen in Friese klederdracht. Of in ons geval in de Friezencaroussel! Het paard is namelijk oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat doordeweeks gewoon moest ploegen, en op zondag werd het paard voor de koets gespannen als de familie naar de kerk ging. Maar ook onder het zadel presteert de Fries goed. De Fries heeft duidelijk aanleg voor dressuur en hij wordt ook veel gebruikt als hogeschoolpaard bijvoorbeeld in het circus.

Peter Spahn (Belgische nationaliteit) rijdt samen met de hengst Adel 357 mee in de internationale Grand Prix, evenals Goffert en zijn amazone dit in Amerika deden (Goffert is in 2007 overleden). Een aantal Nederlandse amazones zijn bijna Grand Prix startgerechtigd met hun Fries.

De Fries is echter niet geschikt voor de springsport. De galop van de Fries wordt hoog gesprongen en 'zit' zeer aangenaam, en de snelheid verschilt per paard. Om over wat hogere hindernissen te kunnen komen, moet een paard 'basculeren': de schoft wordt het hoogste punt van de bovenlijn, die min of meer vlak wordt. Dat is tegengesteld aan de 'opgerichte' houding waarvoor het dier gefokt is.

Ook is het Friese paard er als de schaatsers in Thialf een schaatswedstrijd winnen dan mogen ze in de koets met Friese paarden ervoor.

Beweging

De Fries heeft een hoge knieactie in draf, de galop is hoog gesprongen en toont veel spektakel. De Fries beweegt zich statig en vloeiend. De Fries heeft mooie ruime passen in de draf en beweegt heel sierlijk in alle gangen.

Karakter

De Fries is vriendelijk, levendig maar mak, intelligent, leergierig en trouw. Verder is hij een gewillige werker. Ook heeft het fries paard een koel hoofd en is daardoor zeer geschikt voor recreatief rijden en buitenritten en is ook zeer geschikt voor dressuur vanwege de hoge knieactie en zijn betrouwbare gedrag.