Het was het najaar van 2001..

 

Mieke had al jarenlang samen met haar zus, Mien en de man van haar zus, Mies, Friesche paarden. Ze gingen alle keuringen en wedstrijden af maar toch miste er iets... Op een gure herfst nacht lag ze weer te dromen van deze zwarte schoonheden en toen ze wakker werd, wist ze het... Een viertal Friesche paarden in mooie kledij en bijpassende muziek. Dat zou toch iets geweldigs zijn!

 

Ze ging aan het denken en kreeg uiteindelijk 4 Friesche paarden en amazones bij elkaar. Ze trainden, gaven wat showtjes in de buurt en zo werden ze bekender en al gauw hadden meer mensen interesse in het carrouselrijden met de Friezen. Er vormde zich een zestal en niet veel later zelfs een achttal. Steeds werd het een beetje meer en een beetje mooier. Ook werd er een instructrice gezocht die de amazones en hun paarden goed zou kunnen begeleiden in het carrouselrijden.Tot nu toe had onze voorzitter les gegeven en dat ging goed maar we werden groter en we konden een meer professioneel iemand in de arm nemen om les te geven. Ans Enting. Er werd  geoefend en een mooie proef bedacht en zo reden we onze eerste echte show op de friesche keuring in Esbeek. Er waren speciale rokken voor de paarden gemaakt, onze zwarte glitterrokken, deze glinsterden mooi in het zonlicht en zou de Friesche paarden nog mooier maken! Daar overheen droegen we  een rose polo. Het was een geweldige eerste show en er waren veel positieve reacties!

Dat smaakte natuurlijk naar meer en zo reden we steeds meer shows in de buurt en ook steeds verder daarbuiten.

 

Alleen toen ging het mis, Ans, onze commandante werd ernstig ziek. Ze heeft tot het laatst alles gegeven voor haar man, kinderen, familie en vrienden maar ook zeker voor Phaidra maar tot ieders grote verdriet heeft ze haar strijd niet kunnen overwinnen en is ze overleden.. We hebben Ans mogen begeleiden naar haar laatste rustplaats in een erestoet van alle leden met hun paarden..

We herinneren Ans als een fantastisch persoon waar we veel van geleerd hebben.

Anniek, de dochter van Ans,  was destijds het jongste lid en heeft nog jarenlang als kopruiter gereden, ze is in 2013 gestopt maar is nu erelid van Phaidra samen met Mieke de oprichtster. 

 

Jacomine, de zus van Ans, heeft na het overlijden van Ans, het stokje overgenomen maar dit bleek toch een erg zware opdracht. Ze is gestopt maar nog altijd erg betrokken bij Phaidra wat we zeer waarderen.

 

We hebben een paar andere commandantes gehad en uiteindelijk Sylvia Naagen gevonden toen de vorige commandante vroegtijdig moest stoppen vanwege haar gezondheid. Sylvia zou tijdelijk komen om ons te helpen, zeker dressuurmatig timmerden ze goed aan de weg met ons. Sylvia is een echt dressuurkoningin die het met verschillende paarden tot de Grandprix heeft geschopt. Ze is gelukkig nooit meer weggegaan en we hebben al vele grote dromen onder haar visie mogen bereiken. Waar 3 dagen in het voorprogramma van de Spaanse rijschool in Ahoy in 2017 toch wel de grootste droom was naast de Friesian Proms in 2015.

 

De voorgaande jaren werden we uitgenodigd voor Paard en Koets en later ook Indoor Brabant in de Brabanthallen in Den Bosch en ook voor shows zoals Horse Event, ff noar Geffe, Paardenhappening in Zottegem (België), Friezenkeuring Vrouwenpolder en vele anderen. 

 

De laatste jaren zijn we steeds professioneler geworden. We zijn van een 8-tal in de eerste jaren naar vanaf 2010 een 12-tal gegaan en vanaf 2013 rijden we zelfs met een 16-tal amazones met onze prachtig Friezen. Hier zijn we natuurlijk ontzettend trots op!!

 

Er wordt goed geïnvesteerd in nieuwe kleding, muziek, goede instructie en natuurlijk mooie nieuwe, steeds meer spectaculaire proeven. We blijven streven naar perfectie en daardoor hopen we nog beter te worden en nog vele mooie optredens te kunnen verzorgen!!